Az Otthonteremtési program egyik eleme, hogy az eddigi 27 százalék helyett csak 5 százalékos ÁFÁ-t kell fizetni az újépítésű otthonok megvásárlása és a generálkivitelezővel építtetett otthonok után. Azok a családok, akik ehhez a CSOK-ot is igénybe veszik, még ezt az 5 százalékot is visszaigényelhetik, így lényegében ÁFA-mentes lesz számukra az új otthonuk megszerzése.

ÁFA-visszatérítés saját erős építkezés esetén

2021. január 1-jétől saját erős építkezés esetén a kifizetett építkezési és telekár számlák 27%-os ÁFA tartalmát visszatérítik 5 millió forint erejéig.

A támogatás CSOK igényléstől függetlenül igénybe vehető, ám CSOK igénybevétele mellett kizárólag a CSOK-kal együttesen és egyidejűleg lehet igényelni.

Ki jogosult az ÁFA-visszatérítési támogatásra?

Bárki aki saját telkén, saját erőből építkezik.

Mit jelent a saját erős építkezés?

Minden olyan építkezés, építési munkálat, amelynek esetében nem bízunk meg egy fővállalkozót vagy generálkivitelezőt a munkálat elvégzésére, hanem akár magunk saját erőből végezzük el, akár kalákában, vagy a mesterekkel külön-külön magunk szerződve végeztetjük el a munkálatokat.

Meddig igényelhető?

Az ÁFA-visszatérítési támogatás legfeljebb egy alkalommal, 2018. január 1-jén vagy azt követően kiállított számla alapján legkésőbb 2022. december 31-ig igényelhető.

Tudta, hogy napi 82 forintból 40 millió forintos baleseti védelemre tehet szert?