Minden házaspár, ahol a feleség 18 és 41 év közötti, és legalább egyikük 3 év biztosítási jogviszonnyal rendelkezik (a hallgatói jogviszony, a külföldi TB jogviszony és a hallgatói GYED is annak számít), maximum 10 millió Ft kamatmentes, szabad felhasználású kölcsönt igényelhet a bankfiókokban.

Mikor igényelhető

2019. július 1-je és 2022. december 31-e között igényelhető.

Mekkora a törlesztőrészlet?

A hitel törlesztőrészlete legfeljebb havi 50 ezer Ft, futamideje 5-20 év.

Amennyiben a kölcsönkérelem benyújtását követően a családba 5 éven belül legalább 1 gyermek születik, 3 évig nem kell a törlesztő részleteket fizetniük, és a teljes futamidőre jogosulttá válnak a kamatmentes törlesztésre.

Ha a második gyermek is megszületik, újabb 3 évre szünetel a törlesztés, és a tartozás 30%-át elengedik.

Ha megérkezik a harmadik gyermek is, akkor pedig a teljes fennmaradó tartozást elengedik.

Amennyiben egy házaspár várandósan veszi fel a Babaváró támogatást, majd három éven belül megszületik a második gyermekük, majd újabb három éven belül a harmadik, anélkül vehették igénybe a kölcsönt, hogy abból egyetlen forintot is vissza kellett volna fizetniük.

Ikergyermekeknél a Babaváró támogatás törlesztési szüneteltetése 3+2 évig jár, vagyis az egyik gyermek után igénybe vett 3 év után a másik ikergyermekre is kérhető +2 év szüneteltetés.

Melyek a Babaváró támogatás igénylésének feltételei?

A korábbi 180 napról 90 napra csökkent a külföldről hazatérőktől minimálisan elvárt hazai TB-jogviszony igazolás időtartama, amelyet 180 napon belül kell igazolni.

Ki a gyermek?

Az igénylők, illetve a támogatott személyek vér szerinti, velük közös háztartásban élő gyermeke, ideértve a magzatot a várandósság betöltött 12. hetétől, valamint az igénylők által közösen örökbefogadott gyermek. A gyermekszámba csak a hitelkérelem benyújtását követően született vagy örökbefogadott gyermekek számítanak be. Az igénylővel közös háztartásban élő gyermeknek azt kell tekinteni, akinek bejelentett magyarországi lakóhelye vagy tartózkodási helye az igénylőével megegyezik.

Hol kell benyújtani a kérelmet a Babaváró támogatáshoz?

A kölcsönkérelmet a hitelintézetnél kell benyújtani, ahol meg kell felelni egy bírálati folyamatban, aminek a középpontjában az adósok jövedelme és a már fennálló tartozásai vannak. A bírálatot megelőzően mindenképpen érdemes előre tájékozódni a jogosultság feltételeiről és az esetleges buktatókról.

Mi történik, ha a vállalást nem teljesíti a házaspár?

Akkor a kamattámogatást egyrészt vissza kell fizetni, illetve innentől kezdve piacihoz hasonló kamatozásúvá válik a fennmaradó tőkerész törlesztése. Például, ha 5 éven belül nem születik gyermek vagy 5 évnél hamarabb elválnak (és nem született gyermek), akkor vissza kell fizetni az addig érvényesített kamattámogatást is, egy összegben, 120 napon belül, illetve innentől kezdve piacihoz hasonló kamatozásúvá válik a fennmaradó tőkerész törlesztése.

A 2020. május 29-én a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet értelmében özvegyülés esetén akkor sem szűnik meg a Babaváró kamattámogatása, ha a házaspárnak 5 éven belül nem született gyermeke.

Kezességvállalás

A folyósított kölcsönökre az állam kezességet vállal, továbbá a kamattámogatást és a gyermekvállalás utáni jóváírást megtéríti a bankoknak. Ugyanakkor a támogatott személyek a kölcsön fennálló összege után a központi költségvetés javára – a hitelintézet útján a havonta fizetendő törlesztőrészlettel együtt – kezességvállalási díjat fizetnek. A kezességvállalási díj mértéke évente a kezességgel biztosított fennálló kötelezettség összegének 0,5%-a. A hitelintézet a kölcsön folyósítását követő 15 napon belül, majd az ezt követő évtől a kölcsönszerződés megszűnésének évéig minden év január 31-éig megállapítja és írásban közli a támogatott személyekkel a kezességvállalási díjjal növelt havi törlesztőrészlet összegét.

Tehát a kezességet az állam vállalja, de mivel a magánszemély helyett áll helyt a tartozásért, ezért ennek fejében kell az igénylőnek a részletezett kezességvállalási díjat az állam részére megfizetni.

Tudta, hogy napi 82 forintból 40 millió forintos baleseti védelemre tehet szert?