Otthonfelújítási támogatás

Az Otthonteremtési Program egyik elemeként azok a családok, akik felújítják az ingatlanukat, 2021. január elsejétől a költségek felét, legfeljebb 3 millió forintot visszaigényelhetnek.

Az Otthonfelújítási támogatás azoknak a gyermeket váró vagy nevelő családoknak szól, akik már saját otthonnal rendelkeznek és abban is szeretnének tovább élni, és ezt a meglévő otthonukat szeretnék korszerűsíteni, szépíteni.

Kik igényelhetik az otthonfelújítási támogatást?

Akik legalább egy gyermeket nevelnek vagy várnak. Gyermeknek számít már a magzat is, a várandósság betöltött 12. hetétől. A támogatás a gyermek 25 éves koráig kérhető, ha együtt él a családdal.

Ha a gyermek megváltozott munkaképességű, akár fogyatékkal él, és/vagy GYOD-ra jogosítja a szüleit, akkor nem számít az életkor.

A támogatást igényelhetik házaspárok, élettársak, és azok is, akik egyedül nevelik a gyermeküket, gyermekeiket.

Mekkora összeget lehet igényelni?

Az Otthonfelújítási támogatás keretében a költségek felét, maximum 3 millió forintot lehet igényelni, de ennél kisebb összeg is kérhető. Anyagköltségre és munkadíjra egyaránt fordítandó az összeg, fele-fele arányban.

Melyek az Otthonfelújítási támogatás igénybevételének további feltételei?

A 2021. január 1-je után elindult felújításoknál lehet élni a támogatás lehetőségével.

A támogatás abban az esetben igényelhető, ha az igénylő(k), illetve kiskorú gyermeke(ik) a támogatással érintett lakásban együttesen legalább 50%-os mértékű, az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdoni hányaddal rendelkeznek.

További feltétel, hogy az igénylő – együttes igénylés esetén mindkét fél –, valamint a támogatásra való jogosultságnál figyelembe vett kiskorú gyermeke(ik) a támogatással érintett lakásban legalább egy éve lakóhellyel rendelkezzen(ek).

Előírás a köztartozás-mentesség és a legalább 1 éves, folyamatos társadalombiztosítási vagy más, a kormányrendeletben előírt jogviszony. Ez utóbbi lehet pl. felsőoktatási jogviszony, az előbbi pedig alapvetően munkaviszony, amit maximum 30 napra szakítottak meg az elmúlt egy évben.

Akik elveszítették a munkájukat – például a koronavírus-járvány idején –, azoknál az álláskeresési járadék időszakát is figyelembe veszik. Beszámít a nyugdíj mellett végzett minden munkavégzés is.

Hogyan kell igényelni az Otthonfelújítási támogatást?

Szerződni kell az otthonfelújítási munkálatokra a vállalkozóval, majd gyűjteni kell a felújítás során a számlákat. A támogatást az összegyűjtött és kifizetett számlák és a vállalkozási szerződés(ek) benyújtásával a Magyar Államkincstárnál lehet igényelni. A folyamat teljes egészében elektronikusan is intézhető.

Hogyan működik az elbírálás és a kifizetés?

Az összegyűjtött számlákat a munkálatok befejezését követően, az utolsó számla kifizetési dátumától számított 60 napon belül kell benyújtani a Magyar Államkincstárhoz. A Magyar Államkincstárnak 30 napja van arra, hogy elbírálja a támogatást, majd 5 napon belül kiutalja a támogatási összeget.

Milyen munkálatokra lehet fordítani az Otthonfelújítási támogatást?

A megjelent kormányrendelet tételesen tartalmazza a támogatható építési tevékenységeket, de általánosan elmondható, hogy szinte minden kültéri és beltéri munkálatra igényelhető, ami egy otthon felújításánál felmerülhet. Ez lehet például:

 • konyha vagy fürdőszoba felújítása
 • közműbekötés
 • fűtési rendszer korszerűsítése, cseréje
 • új kazán/bojler beszerzése
 • külső-belső szigetelés
 • galéria, vagy belső lépcső kialakítás
 • tetőcsere, tetőfelújítás
 • napelemes rendszer kiépítése
 • garázs vagy nyári konyha felújítása
 • festés-mázolás
 • asztalos munkák

Milyen ellenőrzésre lehet számítani?

A támogatás kifizetését követő 6 hónapban a kormányhivatal ellenőrizheti, hogy ténylegesen megvalósult-e a felújítás, amelyre a támogatást igénybe vették, ennek kapcsán jegyzőkönyvet is készítenek, amely alapján jogosulatlan igénybevétel esetén a Kincstár visszafizetteti a támogatást.

Lehet többször igényelni az Otthonfelújítási támogatást?

Minden család csak egyszer veheti igénybe az Otthonfelújítási támogatást. Ha eladja a lakást, nem kell visszafizetnie a támogatást, de többször azt már nem veheti igénybe.

Ha a lakás új tulajdonosa még nem vette igénybe az Otthonfelújítási támogatást, akkor igényelheti ezt ugyanerre a lakásra.

Hol tudok utánanézni a további részleteknek?

A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról szóló 518/2020. (XI. 25.) Korm. rendeletben, valamint a Magyar Államkincstár honlapján.

Tudta, hogy napi 82 forintból 40 millió forintos baleseti védelemre tehet szert?