A második gyermeket vállaló családok 1 millió forinttal, míg a harmadik vagy többedik gyermeket vállalók 4 millió forinttal csökkenthetik jelzáloghitel-tartozásukat.

Ki jogosult a jelzáloghitel elengedésre?

2019. július 1-től a második és további gyermekeiket vállaló és nevelő családok (azt megelőzően csak a harmadik vagy további gyermeket várók).

Melyek a jelzáloghitel elengedés feltételei?

Csak a gyermek születését (a támogatás magzatra tekintettel való igénylését) megelőzően felvett hitelre jár a jelzáloghitel-elengedés. A tartozáscsökkentés kizárólag a lakáscélú jelzáloghitelekre érvényes.

Jogosultak lehetnek azok a két- vagy többgyermekes családok, ahol a második vagy további vér szerinti vagy örökbefogadott gyermek 2018. január 1-je után született, vagy a kérelem benyújtásakor az édesanya már a 12. hetét betöltött várandós.

A jelzáloghitel-elengedést olyan esetekben is igényelhetik a családok, ha az ingatlan csak az egyik szülő nevén van legalább 50%-os mértékben.

A maximálisan igényelhető kedvezmény azonban csak akkor érhető el, ha az igényléskor fennálló tartozást nem haladja meg a támogatás.

Jogosultság további kritériumai:

Második gyermeket váró családok is igényelhetik

2019. július 1-je után az eddig a harmadik vagy további gyermekek vállalása esetén a lakáshitel-tartozásokhoz nyújtott 1-1 millió forint jóváírás lehetőségét kiterjesztették a második gyermeket vállaló családokra is (1 millió forint összegben).

Tudta, hogy napi 82 forintból 40 millió forintos baleseti védelemre tehet szert?